O Nas

o_nas_header

Društvo ljubljanskih gimnazijcev, kakor je poznano na upravni enoti Ljubljana, oziroma Društvo Novi dijak, kakor je malce bolje poznano med ljubljanskimi dijaki, je svojo zgodbo pričelo leta 2012 s prvo številko na spletu. Januarja 2013 je svoje delovanje nadaljevalo s širitvijo ekipe ter tiskano številko časopisa, februarja pa postreglo s kulturno poslastico v obliki okrogle mize, koncerta ter malo kasneje z literarnim večerom.

Zastor-tema.

Leto dni po zadnjem dogodku Novega dijaka se na hodnike nekaterih ljubljanskih gimnazij časopis ponovno vrne.

Zastor-tema.

Ekipa nadobudnih, kreativnih dijakov z željo, da bi svoje vrstniki zbudili iz pasivnosti, je zaključila gimnazijo, maturirala, se vpisala na izbrani študij in morda tudi prestopila s strani dijaškega na stran študentskega medija.

Zastor-tema-birokracija.

Ekipa nadobudnih, kreativnih dijakov z željo, da bi svoje vrstnike zbudili iz pasivnosti, se je odločila, da bo Novega dijaka obudila!

Namen Novega dijaka je osvoboditi se okov, v katere nas vpenja ključni status naše starosti. Kritično razmisliti ter brez zadržkov spregovoriti o vsem, kar se nas dotika in kar nas moti. Četudi je to zaenkrat zaradi pomanjkanja finančnih sredstev v spletni obliki. Četudi je to s slovničnimi napakami, ki dijaškemu novinarstvu sledijo na vsakem koraku. Ideja Novega dijaka je dobra in potrebno jo je nadaljevati. V kakršnikoli obliki, o katerikoli tematiki. Dijaki ne smemo več biti tiho. Morda bo novi Novi dijak le senca starega, a to tveganje je bilo pri spremembi ekipe očitno. Morda se bo po tej obuditvi njegovo delovanje zares zaključilo. Morda. A zaenkrat smo tukaj. Obstajamo. Trudimo se. Novi dijaki, ki pišemo o stvareh, ki se nam zdijo zanimive, o katerih je treba pisati, o katerih se premalo piše. O uspešnosti naših trudov pa malo kasneje.

Zavesa-luči-akcija. [ 2015 ]

In akcija je bila. Celo tako intenzivna, da je na WordPressu nismo uspeli beležiti.  V šolskem letu 2016/2017 smo še naprej prirejali dogodke v Trubarjevi hiši literature, med njimi tudi cikel dogodkov Rast, sodelovali pri Dnevnikovem projektu Obrazi prihodnosti, pričeli prirejati vizualno-literarne večere Spekter v Moderni galeriji in sodelovali na festivalu sodobnih idej Indigo. Leto smo uspešno zaključili z izidom revije na sto tridesetih straneh.
Septembra 2017 se je igralska zasedba pomladila in ohranila stik s starimi znanci Obrazi prihodnosti, Rastjo, Spektrom in mesečnimi dogodki v Trubarjevi hiši literature. Vsako novo leto prinese nove kadre, dogodivščine in zaveznike. V teh vlogah letos nastopita festival angažiranega mladinskega pisanja Itn. Vodnikove domačije in na novo odprte ter obujene MGLC-jeve Švicarije. V ozadju osrednjega dogajanja pa si prizadevamo spodbujati literarno in umetniško ustvarjanje posameznikov. Napetost z odvijanjem filmskega traku neusmiljeno raste, v razpletu pa lahko pričakujete svežo revijo Novega dijaka.  

[ 2018 ]